Det skal du have med i overvejelserne, når du leder efter flyverdragt

Extend-size-banner-3

 

Er den dyreste den bedste?

Når dit barn leger allerbedst om vinteren, går det ind i mellem vildt for sig. Sneboldkampe, glidebaner og rutsjeture ned at sneskrænter er gode, typiske vinterlege. Derfor er det vigtigt, du læser på flyverdragten, om den er testet ordentlig, inden den er havnet på hylderne i butikken. For det meste hænger pris og kvalitet sammen – du kan altså som udgangspunkt ikke forvente, at flyverdragten til 400 kroner fra H&M holder flere sæsoner. Flere af kædens flyverdragter dumper faktisk derimod ’slidtesten’, som det svenske laboratorium Swerea IVF har gennemført. Man kan tillade sig at kalde en flyverdragt for slikstærkt, hvis den består laboratoriets test. Laboranterne tester dragterne ved at bruge sandpapir til at imitere børns leg. Testen kaldes en Martindaletest, og flyverdragter med et højt Martindale-tal er meget slidstærke. Hvis flyverdragten kan klare over 40.000 omdrejninger med sandpapiret, så er den meget holdbar. En billig flyverdragt fra H&M kan kun klare 12.000 omdrejninger, før der går hul på knæ og bagdel. En af de dyreste flyverdragtmærker på markedet er Reima. Men her får man virkelig også noget for pengene. Godt nok koster den 1.500 kroner, men den består alle laboratoriets test med maner. Man kan dog ikke vide sig sikker, når man køber en dyr flyverdragt. Mærket Ticket to Heaven sælger flyverdragter til 1.200 kroner, men det har i en test på samme laboratorium vist sig, at den ikke engang er ordentlig vandtæt.

Mit barn vokser hurtigt – hvilken størrelse skal jeg vælge?

53e4ca1135342kebnats_kids_coverall_Pool_500210_427_a1425r

Smart flyverdragt

I Danmark kan det være flyverdragtvejr allerede fra oktober – og helt frem til marts. På de seks måneder kan poderne nå at vokse en del, så det kan være lidt svært at gennemskue, hvilken størrelse man lige skal købe – også fordi du måske allerede er på udkig i løbet af sommeren, hvor udvalget stadig er stort. Når barnet er under to år, så vokser det cirka seks centimeter per halve år. Efter 2-årsalderen vokser barnet normalt 6 centimeter per år. Men det er en tommelfingerregel – nogle børn vokser meget mere og nogle mindre. Lad dit barn prøve flyverdragten på. Hvis du kan tage fat i en god håndfuld flyverdragt over skulderen eller i skridtet – cirka 10 centimeter – så er det ikke helt skidt. Dels kan barnet vokse i flyverdragten og dels kan barnet bevæge sig mere frit, når det kravler i sneen eller leger på kælken.

Hvor vandtæt skal jeg forvente, at flyverdragten er?

En god flyverdragt er selvfølgelig helt vandtæt. Ofte taler man om vandsøjletryk, når man skal forklare, hvor vandtæt flyverdragten egentlig er. Hvis en flyverdragt har et vandsøjletryk på 10.000 millimeter, så er det en rigtig god flyverdragt. Man udregner tallet i millimeter, ganske enkelt fordi det lyder af lidt mere, end hvis det var i centimeter eller meter. Med de 10.000 millimeter (eller 10 meter) mener man, at flyverdragten kan modstå et tryk fra en vandsøjle, der er 10 meter høj, hvis flyverdragten lå på bunden af søjlen – eller på bunden af en svømmebassin, der er 10 meter dybt. Det vil sige, at det er et meget højt vandtryk. Erfaringer fra Teknologisk Institut viser, at en flyverdragt, der kan modstå et vandsøjletryk på 3.000 til 4000 millimeter, er meget tilfredsstillende. Ikke nok med at metervareren, altså stoffet, er fuldstændig vandtæt, så skal flyverdragten også kunne modstå vandtrykket i sømmene, hvor flyverdragten er syet sammen.

Sørg for barnets flyverdragt også er vandafvisende – og ikke mindst vindtæt

Det skal også nævnes, at en flyverdragt faktisk godt kan være vandtæt uden at være vandafvisende. Den skal helst også være vandafvisende for at fungere optimalt. Hvis flyverdragten ikke er vandafvisende suger det yderste af tekstilet vand, hvilket betyder at tøjet vil føles koldt at have på, fordi det våde yderlag vil forårsage en betydelig nedkøling. Derfor er det vigtigt, flyverdragten både er vandtæt og vandafvisende. Når du vasker flyverdragten – for det bliver du nødt til ind i mellem – så kan du ret let selv imprægnere flyverdragten med spray, så du er sikker på, den ikke mister evnen til at afvise nedbør.

Ydermere kan det koste dit barn en ordentlig omgang forkølelse, hvis ikke også flyverdragtener fuldstændig vindtæt. I Danmark har vi til tider noget voldsomt vejr, og derfor skal du vælge en flyverdragt med en vindtæthed på mindre end 25 mm/sek.

Hvorfor er åndbarhed vigtig?

igloo_winter_jumpsuit_veryberry_270

Flyverdragter kommer i mange farver

Flyverdragtens åndbarhed er også afgørende for barnets trivsel, når det er iklædt flyverdragten. Åndbarheden er en kompleks ting at blive klog på – ofte sættes der alt for høje krav til åndbarheden i børneflyverdragter, og den sammenlignes med voksensportstøj, hvilket på ingen måde giver mening, da dit barn aldrig kommer til at løbe 10 kilometer på 40 minutter i en flyverdragt om vinteren. Så tag det roligt. Barnet skal blot have en flyverdragt, der lader dampen fra barnets krop slippe ud, når det har det varmt. Hvis den ikke kan det, bliver sveden nedkølet, når det er koldt og det resulterer i, at dit barn kommer til at fryse. Åndbarheden opgøres i antal gram vanddamp, der kan slippe ud for hver kvadratmeter stof i en tidsperiode og kan se sådan ud i flyverdragtens anmærkning: 3000g/m2/24 hours.

Hvad med designet?

De fleste unger er rimelig ligeglad med designet – måske har de en yndlingsfarve, men ellers er det nok ret meget op til dig, hvad der er passende. I forhold til design er der nogle meget vigtige forholdsregler. Hvert år sker der desværre ret alvorlige ulykker på grund af upraktisk design af børnetøj. Især gennem de seneste 10-15 år har der været stor opmærksomhed på at gøre børnetøj mere sikkert. Der må ikke være dinglende snore, skarpe kanter eller en umedgørlig lynlås. Du kan ikke forudse skaderne, men du kan gøre dit til, at de ikke sker. I Danmark er der et regelsæt på området; alle produkter, som sælges på det danske marked, skal leve op til produktsikkerhedsloven, der stiller krav til produkters indholdsstoffer – og det gælder også udformningen af en flyverdragt. Men i Danmark sælges også flyverdragter, der er produceret uden for Danmark – og uden for EU. Først og fremmest skal der helst ikke være snore omkring hovedet på flyverdragten, ligesom der heller ikke skal være udvendige snøre omkring fødderne – det giver en unødig risiko for, at barnet falder og slår sig, eller snorene sidder fast i cykelhjulet.

Skal det være så dyrt?

Det er ikke billigt at købe en flyverdragt, der lever op til alle de krav. Derfor er der mange, der hvert efterår søger vintertøj til poderne andre steder i butikkerne. F.eks på diverse second hand-hjemmesider. Dem har vi heldigvis mange af i Danmark, og man kan gøre sig nogle rigtig gode røverkøb, hvis man ellers gider bruge tid på det. Tag for eksempel et kig på: Trendsales.dk, Dba.dk, Baby.dk/markedspladsen, Chilitop.dk, eller Minilulu.dk.

Hvad så når drømmeflyverdragten er fundet?

Så skal den vedligeholdes. Den kan hurtig blive stiv af mudder og sved, så den skal vaskes jævnligt – optil én gang i ugen. De fleste flyverdragter kan sagtens bare komme i vaskemaskinen med vrangen udad. Brug ikke skyllemiddel – det kan ødelægge vandtætheden. Læs vaskeanvisningen grundigt – men som udgangspunkt kan den vaskes ved 40 grader. Lad den derefter lufttørre – så er den mere blød for barnet at hoppe i næste gang, det er tid til leg.

Share

Skriv et svar